|
A sajt szerepe a táplálkozásban
2014.11.25. 00:48
A sajt teljes biológiai értékű fehérjéjén kívül gazdag a csontképzéshez szükséges kalciumban és más ásványi anyagokban is.
A sajt teljes biológiai értékű fehérjéjén kívül gazdag a csontképzéshez szükséges kalciumban és más ásványi anyagokban is. Éppen ezért, nem nélkülözhető a növekedésben lévő gyermekek, a szoptató kismamák, az idősebbek csontritkulásának megelőzése, illetve gyógyítása miatt táplálékunkból. E kedvező biológiai tulajdonságai mellett, a sajt jellegzetes íze és aromája étvágygerjesztő és elősegíti az emésztőnedvek kiválasztását, s ezáltal a táplálék megemésztését.
A sajtnak a diétás étrendben is helye van. Ezek közül kiemelkedő a cukorbetegség, a krónikus hepatítisz és egyéb májbetegségek, az epeúti megbetegedések stb. A sajtfogyasztás elősegítik a csonttörések gyógyulását. Tbc megbetegedés esetén koncentrált tápanyagtartalmánál fogva a szervezet felerősödését segíti, jól hasznosuló és gazdag kalciumtartalma pedig a fertőzés gócának elmeszesedésében játszik fontos szerepet.
A felsoroltakon kívül, még számos előnyét lehetne felsorolni a sajtfogyasztásnak. Ez teszi szükségessé, hogy a sajtfogyasztásunkat tudatosan kell növelni. A sajtfogyasztás növelésének elengedhetetlen feltétele, hogy a sajtok választékát is növeljük, hogy mindenki megtalálhassa a számára kívánatos sajtot. Feltehető, hogy így kialakul majd a gyermekek, a felnőttek, az idősek, a betegek, a férfiak és a nők sajtfogyasztási szokása, valamint a különböző alkalomhoz illő sajtok.
| |